Puno svega...


Deprecated: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/jeromelecunff/public_html/templates/gk_magazine/lib/framework/helper.layout.php on line 152

Deprecated: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/jeromelecunff/public_html/libraries/cms/application/site.php on line 272

Deprecated: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/jeromelecunff/public_html/templates/gk_magazine/lib/framework/helper.layout.php on line 152

Deprecated: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/jeromelecunff/public_html/libraries/cms/application/site.php on line 272

Elektronički papir konačno je bijel Featured

kindle paperwhite iz Tokia kindle paperwhite iz Tokia photo: Jerome Le Cunff

Amazon Kindle, velika želja ili obavezni gadget svakog tko se osjeća geekom relativno je malo raširen u Hrvatskoj. Skupa poštarina, neizvjesna carina i povremeni propisi o uređajima sa bežičnom tehnologijom uglavnom obeshrabruju, pa se često nabavlja preko svjetskih putnika. Napokon je doašo i na mene red, put u Japan i autor ovog teksta novi je ponosni vlasnik zadnjeg izdanja Amazonovog ponosa digitalne tinte (E-ink zapravo), Kindle paperwhite čitača.

 

Kada sa strahopoštovanjem i potezanjem trakice otvorite hassle free kutiju, impresivno crno kartonsko pakiranje, unutra imate uređaj i microUSB kabel. Uputstva su naravno već učitana u uređaj na kojem je samo jedna fizička tipka, ona za paljenje/stand by.

Kindle paperwhite je, kako to moderni trendovi traže, touch screen uređaj od čega sam dosta zazirao. Kome treba još jedan stalno zapackani ekran, kako ću ga sad držat jednom rukom i okretat stranice...ali idemo redom. Na stranu tehničke specifikacije koje se mogu vidjeti na stranci, Kindle paperwhite je dovoljno lagan da ga možete bez problema dugo držati jednom rukom u gotovo bilo kojem položaju u kojem čitate knjige (toliko ih ima nisam stigao sve isprobat). Prema očekivanju uređaj je jako kvalitetno izrađen, stražnja strana izrađena je od gumirane plastike kako uređaj ne bi proklizavao, pa jako ugodno leži u ruci. Prednja strana oko ekrana, glossy je glatka što je barem meni mali minus, odmah se vide svi najsitniji tragovi pa svako toliko imate potrebu pobrisat sve da bude opet savršen.

Kao što sam prije spomenuo nema fizičkih tipki sa strane kao na prošlim non-touch modelima koje su meni osobno bile jako praktične, dakle sve funkcije uređaja dostupne su uz pomoć različitih kombinacija dodira ekrana. Uređaj podržava osim osnovnog tap dodira i long press, double tap i pinch zoom, ukratko to znači da sve opcije interakcije sa ekranom koje možete pronaći na smarthponeu imate i ovdje. Ekran je pomalo hrapav, Amazon je očigledno pokušao dočarat osjećaj blizak dodiru papira, u svakom slučaju ekran je ugodan na dodir i nije packav kao rub.

01 kindle

Naravno, sva pompa oko novog kindle e-ink čitača je upravo novi ekran koji obećaje bolju rezoluciju, bolji kontrast i više nijansi sive boje sve to dakako začinjeno ugrađenim svjetlom koji omogućuje da napokon Kindle koristite i u mraku. Rezolucija je sa prethodnih 800x600 na prethodnim modelima prešla na 1024x768 i razlika je vidliva. Spomenute nijanse sive korisne su kod ilustracija i doista su bolje nego na prethodnim uređajima, kada vidite fotografiju ili malo komplesniju sliku prijelazi su gotovo neprimjetni i cijeli dojam je doista dobar. Amazon je to odlučio demonstrirati novim slikama za screen saver, koristeći fotografije. LED osvljetljene nalazi se iz sam rub ekana, na dnu te svjetli okomito na ekran. Intenzitet svjetla je moguće namjestiti, te na maksimalnom intenzitetu dobijete famoznu paperwhite bjelinu, stranice su uistinu potpuno bijele i kontrast sa crnim slovima stvarno daje dojam da ste knjigu upravo pokupili u Algoritmu. LED osvjetljenje nije moguće potpuno ugasiti, te na minimalnom osvjetljenju bez problema možete čitati u potpunom mraku, bez zamora očiju ili naprezanja.

01 brigtness

Kindle po defaultu svakih 6 stranica radi refresh ekrana, u postavkama je moguće namjestiti da to radi nakon svake stranice ukoliko vam se čini da se pojavljuje previše ghost slova. U usporedbi sa drugim e-ink čitačima, doista je teško zanemariti kvalitetu novog peperwhite-a. Sony Reader PRS-T2 uz malo lošiji kontrast ujedno je i sporiji a Nook Simple Touch with GlowLight nije baš u jednakoj mjeri uspio sa LED osvjetljenjem a ni jedan ni drugi nisu posvetili jednako pažnje fizičkom aspektu uređaja.

Sam rad sa touch screenom zapravo je dosta jednostavan, dodir na gotovo cijeli ekran okreće stranicu prema naprijed, uz lijevi rub ostaje mali dio koji vraća stranicu prije a gornji rub služi za pozivanje izbornika i ostalih funkcija. Na samom dnu možete rotirati različite informacije: preostalo vrijeme čitanja poglavlja, preostalo vrijeme čitanja knjige ili broj „stranice“ (broj stranica mijenja se promjenom veličina fonta i margina ako čitate text flow knjigu). Novosti su da sad primjerice u pdf knjigama možete sa double tapom zumirati tekst u okvire margina, ako se sastoji od više stupaca (znanstveni radovi primjerice, spašen sam) zumira direktno na onaj stupac koji ste odabrali, i ostaje spomenuti pinch to zoom. Naravno kao i sa prethodnim verzijama, pdf dokumenti su nešto što treba pokušati izbjeći kao i kod svih čitača, što u većini slučajeva omogućuje besplatni program Calibre. Calibre je namijenjen organizaciji kolekcije elektroničkih knjiga. Podržava gotovo sve formate knjiga, a što je još bitnije omogućuje i konverziju svih tih formata. Većinu knjiga pronaći ćete u .epub i .pdf formatu, uz povremeni čudni .djvu format svojevremeno izmišljen kao alternativa pdf-u. Pdf je format sa fiksnim rasporedom (fixed layout) i kao takav nije praktičan za e-čitače morate ić gore dolje po stranici ako zoomirate previše) a to znači i konstantno osvježavanje stranice dok pokušavate prijeći na druge dijelove stranice. Epub, mobi i mnogi drugi, su naprotiv, reflowable formati (ako povećate font jednostavno se generira veći broj stranica i obrnuto, na taj način nema potrebe za skrolanjem po stranici). Calibre će prepoznati Kindle spojen na računalo te knjigu učitanu u program možete jednostavno poslati na memoriju uređaja, prvi put će vas pitati da ju pretvori u pogodni format i stvar je riješena. Knjiga će se pojaviti na uređaju u .mobi formatu sa svim pripadnim datotekama, za one koji vole da se i naslovnica vidi na početnom ekranu Kindlea i koji se ne vole baviti copy/pasteanjem datoteka direktno u foldere u memoriji Kindle-a.

01 calibre

Sučelje je, uz dodatak postavki osvjetljenja po svemu isto kao i na prethodnim verzijama, Amazon ovdje nije napravio bitne pomake, i dalje imate eksperimentalni preglednik, ugrađene rječnike. Zgodni dodatak je mjerenje brzine čitanja, pa na dnu stranice lijevo imate procjenu vremena potrebnog da se knjiga dovrši, desno je naravno postotak pročitane knjige. Na uređaju je knjige moguće organizirati u kolekcije, korisna opcija pogotovo zato što se vrlo jednostavno koristi. Moguće je učitati nekoliko rječnika te odabrati defaultni za svaki jezik u kojem čitate. Kada dodirom odaberete riječ u tekstu (longpress) kindle izbacuje definiciju iz defaultnog rječnika za taj jezik kao i u prethodnim verzijama samo bez sporog odabira uz pomoć tipki.

Čitanje – tablet vs Kindle

Svoj Asus transformer (TF101) sam vjerojatno najmanje koristio za čitanje u usporedbi sa drugim dostupnim funkcijama. Pročitao sam nekoliko knjiga koje sam stvarno htio pročitati i stripove koji doista dobro izgledaju na takvom ekranu. Velike stranice europskih strip albuma idealno je čitati na 10'' dijagonale u boji. Zumiranje na određeni dio slike i listanje su brzi dok aplikacije mogu čitati cbz i cbr format (zip ili rar jednog foldera slika preimenovan u cbz odnosno cbr). Tako su tableti u velikoj prednosti u slučaju europskih albuma, graphic novela i sličnih izdanja dok je kindle posebno dobar u slučaju stripova popularnih na našim prostorima kao što su Alan Frod, Zagor i slični. Čitanje knjige na tabletu unatoč mogućnostima koje pružaju aplikacije kao što je night mode i dalje se svodi na gledanje u ekran sa pozadinskim osvjetljenjem, lakše je dakako nego čitat na računalu jer ne morate sjedit pred monitorom ali i dalje dolazi do zamora očiju. Drugi problem je čitanje vani, koliko god ekrani bili sve bolji, čitanje na suncu i dalje je veliki problem ili se ništa ne vidi ili trošite bateriju na maksimalno osvjetljenje. Nadalje Nexus 7 i Galaxy tab 7 imaju oko 350 grama, Kindle fire čak 400 dok Kindle Paperwhite ima 213 g. Iako se čini malom, razliku brzo shvatite kad u nekom čudnom položaju držite uređaj iznad glave koja pada preko ruba trosjeda ili kreveta. Baterija je također bitan faktor, tablet koji se može koristit u različite svrhe svoju brzo potroši, ovisno o modelu i načinu korištenja uglavnom se radi malom broju sati koji se ne može usporediti sa trajanjem baterije čitača. Kindle sam napunio u Tokiu kada sam ga kupio te ga morao puniti više od mjesec dana kasnije uz svakodnevno korištenje uz ugašen WI-FI koji mi nije trebao od registracije. Napomenimo još da je Amazon za multimedialnu razonodu predvidio Kindle Fire, koji nije ništa drugo nego još jedan Android tablet sa svim svojim funckionalnostima. Tako da za one koji zamjeraju nemogućnost slušanja audio knjiga na Kindle-u, moram reć da je to ionako puno bolje uz pomoć mobitela ili tableta uz pomoć Astro player-a ili neke druge audio book aplikacije. Mogućnost ubrzanja snimke čitanja knjige uz korekciju glasa je nešto što napokon mnoge audio knjige čini podošljivim za slušat.

Sve u svemu Kindle Paperwhite je odličan uređaj, Amazon je ostao dosljedan i na razliku od prethodnog Kindle touch, doista je napravljen bitan napredak u odnosu na primjerice Kindle 4, možda ne dovoljno za nabavku ako već imate neku od starijih verzija Kindlea, mada sada napokon mogu čitati u krevetu bez da na kraju ustanem ugasit svjetlo ;)

4 komentari

 • Jérôme Le Cunff
  Jérôme Le Cunff Utorak, 24 Rujan 2013 14:41 Comment Link

  Dakle od početka ekran je doista kvalitetan, na razini novih mobitela. Jako dobro registrira razliku između swipe-a i touch-a. Kako je ekran robustan ja lupim malo po ekranu i on okreće stranice. Ja još uvijek nemam futrole i nisam imao problema dosad, uređaj je stvarno dovoljno lagan da ga se drži dok čitam. A što se tiče svjetla stvar je doista genijalna jer za razliku od bilo kakvog vanjskog izvora svjetla možeš stvarno čitat na najmanjem mogućem svjetlu. Nema blještanja, svjetlo ne smeta nikom oko tebe.
  Ovo za audio knjige je i meni bilo bezveze ali kad razmislim ovo na mobitelu mi je puno bolje baš zbog mogućnosti ubrzavanja čitanja.
  Ovaj koji sam ja kupio je bez special offers, kolko sam skužio u Japanu se jedino to moglo kupovati, inače možeš kupit with special offers i onda kasnije otključat, tj. maknut reklame za tih 20 dolara razlike, dakle na kraju te dođe isto osim što ćeš uštedit na pdv-u koji s eobračunava na puni iznos i onda kupit ovo preko neta. Reklame ionako nisu neki problem kad se ionako prikazuju samo dok ne čitaš knjigu.

 • Domagoj
  Domagoj Ponedjeljak, 09 Rujan 2013 18:15 Comment Link

  Ha! Predobro! "A new vocabulary builder keeps track of words you've looked up in the past, and offers to teach them to you with a flash card-style interface. Once you know a word, you can tap "Mark as Mastered," which then removes it from the vocabulary builder."

  Inače si nove i manje znane riječi tagiram s "nwrd" i naravno, nikad se ne vratim na njih. Zato ovaj feature ima puno više smisla! :)

 • Domagoj
  Domagoj Ponedjeljak, 09 Rujan 2013 17:38 Comment Link

  Nego, sad tek vidim da je baš nedavno najavljena i šesta generacija! :) I već se može naručiti, naravno.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Amazon_Kindle#Sixth_generation

 • Domagoj
  Domagoj Ponedjeljak, 09 Rujan 2013 17:35 Comment Link

  Najprije, odličan osvrt! Vlasnik sam Kindle Keyboarda (3. generacija) i baš me zanimalo kako je koristiti taj novi, touch-screen Kindle. Nisam pojma imao da je ekran hrapav, što god to značilo (teško mi je i zamisliti), ali ako bolje funkcionira što se tiče (ne) ostajanja otisaka na ekranu, to ulijeva povjerenje.

  Nešto što me još zanima vezano za ekran - pretpostavljam da je dovoljno kvalitetan i da detektira i najmanji dodir pa da nema frustriranja kad se nešto opetovano mora dodirivati?

  A što se tiče osvjetljenja, kad sam kupovao Kindle Keyboard, znao sam da ću se dovoljno često nalaziti u situaciji gdje će mi biti potrebno vanjsko osvjetljenje tako da sam se odmah odlučio i na kupovinu njihove futrole sa osvjetljenjem. Najprije sam mislio sam da sam požalio jer me zbog naših špeditera došlo skoro kao i osnovna cijena samog Kindlea, ali ipak sam itekako zadovoljan istom. Da, budući da teži skoro kao i sam Kinde, u trenucima kad je trebam, to se osjeti, ali inače dobro dođe i kao shock-absorber, u slučajevima kad Kindle ipak nekako isklizne iz ruku... :)

  Za ovaj jeftiniji Kindle (to je 4. generacija?) postoji isto "Lighted Cover", ali zanimljivo je da kad se ta cijena doda na cijenu Kindle, više se ne isplati nego se odmah može uzeti Paperwhite.

  Jedino sam prilično siguran da su prošle generacije imale podršku za audio knjige, pa mi je nekako nelogično da su baš to izbacili u ovoj 5. generaciji. Moj ima čak i mikrofon! :)

  I jel ovaj "with special offers" ili ne? To se može kasnije regulirati? Tipa platiti nešto da se više ne prikazuju?

Komentiraj

Ispunite obavezna (*) polja. HTML kod nije dozvoljen.

Back to top