Puno svega...


Deprecated: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/jeromelecunff/public_html/templates/gk_magazine/lib/framework/helper.layout.php on line 152

Deprecated: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/jeromelecunff/public_html/libraries/cms/application/site.php on line 272

Deprecated: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/jeromelecunff/public_html/templates/gk_magazine/lib/framework/helper.layout.php on line 152

Deprecated: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/jeromelecunff/public_html/libraries/cms/application/site.php on line 272

Auti na vodik - ipak ne još Featured

Auti na vodik - ipak ne još photo: http://www.sxc.hu/

Pojavile su se i kod nas priče o HHO uređajima kojima bismo trebali povećati iskorištenje goriva u autima. Prve takve prevare uglavnom su bile dosta primitivne, nekakvi dodaci na ispušnoj cijevi koji bi radili nekakva čuda, aditivi za gorivo od kojeg auto ima „više konja“ itd. Sve su to stvari kojih se proizvođači automobila ili financijski najjači laboratoriji na svijetu poput onih u Exxonu ili Totalu za divno čudo nisu sjetili.

Obično je objašnjenje da oni to čuvaju za kasnije. Ima smisla, radije neće prestići konkurenciju gomile pseudo inovatora čekajući bolja vremena kad će tržište biti spremno... Novija vremena traže sofisticiranije prevare a kako su danas popularne gorive ćelije, električni automobili i hibridi, vodik je postao jako „in“ pa se pojavljuju svakakve vodikove tehnologije.

Objašnjenje je slijedeće:

„elektrolizom vode nastaje smjesa vodika i kisika koja u motor ulazi kroz usisni sustav  zraka, što smanjuje emisiju CO2 i potrošnju goriva. Sama elektroliza nastaje u generatoru koji pomoću elektrolita, destilirane vode i struje iz motora automobila stvara vodik i kisik. Kod klasičnog rada klipovi motora stlačuju mješavinu zraka i benzina te ih svjećica zapaljuje. U idealnim uvjetima zapaljenje se odvija dok je klip u najvišoj točki. Međutim u većini motora klip ne dosegne najvišu točku te se tako gorivo ne iskorištava u potpunosti. To stvara neefikasnost, povećanu potrošnju goriva, veće zagađenje i buku motora, a ponekad i kvara na motoru. Kada se vodik miješa s gorivom, povećava mu energetsku vrijednost i klip tada mora u potpunosti stlačiti mješavinu prije zapaljenja. Na taj način vodik smanjuje potrošnju goriva u prosjeku oko 30%, povećava snagu motora, smanjuje emisiju CO2, snižava temperaturu motora te na taj način produžuje njegov životni vijek i smanjuje buku motora. Za razliku od sustava koji rade isključivo na vodik, ovaj je sustav siguran jer se vodik proizvodi po potrebi i ne skladišti se nego se u potpunosti iskorištava dok motor radi. Upotreba vodika ne oštećuje motor nego ga čuva i povećava iskoristivost goriva na oko 96%“

Ili skraćeno u autu izgara gorivo, pomoću te energije se pokreće auto, puni se akumulator i pokreće uređaj za elektrolizu vode. Dobiveni vodik razdvajanjem vode, uz oslobađanje kisika (i na njega otpada dio energije) vraća se u motor i izgara sa gorivom, na taj način motor razvija veću snagu i troši manje goriva između ostalog jer dio energije dolazi od izgaranja vodika.

E sad imamo dva problema, količinu vodika potrebnu da pokrenete auto ili poboljšate njegov rad i energiju koju trošite na proizvodnju goriva. Moj nedavno preminuli auto primjerice ima snagu od 52 kW, ako se vozim lagano oko nekih 60 km/h motor zapravo razvija snagu od nekih 30 kW zbog gubitaka na toplinu, otpor zraka, otpor kotrljanja kotača, jer je stara kanta benzinac itd. E sad recimo da moram uštedjeti makar nekih 15% goriva, tj. energije ili zapravo dajem manje gasa a vodik koji ubrizgavam mi da snagu potrebnu da idem 60 km/h, moram nadomjestit nekih 4,5 kW snage. Recimo da elektrolizer radi savršeno, bez gubitaka i prevodi struju iz alternatora ili akumulatora sa 100 %, što znači da sa 12 V moram sa strujom od 375 A za cijelo vrijeme vožnje što je daleko više od onog što mogu podnjet kablovi. Recimo da auto nije izgorio i recimo dalje da imamo akumulator od nekih 60 Ah u autu, to znači da bi akumulator ispraznio za 9,6 min, dakle manje od 10 min. Da skratimo znanstveno nabacivanje to znači da elektrolizer koji bi stvarno proizveo toliku količinu vodika ne stane u nikakav auto, štoviše takav elektrolizer električni sustav auta ne može niti pokrenut a kamoli s njime proizvodit neku značajnu količinu goriva.

Drugi je problem, da se stručno izrazim kosi se sa prvim i drugim zakonom termodinamike. Auto dakle troši određenu količinu goriva kako bi pokrenuo auto i napajao električni sustav auta. Većina energije ode u toplinu, zato imamo hladnjake, tkz. „killere“. Zatim svi znamo da kad upalimo puno uređaja u autu, auto malo slabije ide, primjerice kad upalimo klimu koja troši značajnu količinu energije. Da bi išli jednako brzo auto troši više goriva, tj. klima troši neki dio goriva, a sve to omogućuje alternator. Bez obzira na učinkovitost alternatora prilikom punjenja akumulatora energija alternatora dolazi kao i kod pokretanja auta od izgaranja goriva koji prenosi samo oko 30% svoje energije.

04 HHO elektroliza

Dakle u cijeli taj sustav mi ugradimo i elektrolizer, uređaj koji koristi električnu energiju da bi proizveo vodik i kisik iz vode. Mala digresija na vodik, koje se kao gorivo budućnosti ne pali otvorenim plamenom nego koristi u gorivim ćelijama za dobivanje električne energije što je vjerujem svima koji su vidjeli sliku Hindenburga onda je jasno :

04 HHO2 hindenburg

Vodik izgara spajajući se sa kisikom, pritom oslobađa korisnu energiju, dalje ne ide, voda ne gori J Elektrolizom se radi obrnuto, ulaže se velika količina energije kako bi se voda razdvojila na vodik i kisik. Stvar je u tome da se ulaže više energije nego što se dobije izgaranjem jer elektrolizer nije savršen kako smo ranije pretpostavili, dio energije gubi se u obliku topline.

Dakle mi u tom sada već opremljenom autu, potrošimo dio goriva na pokretanje elektrolizera koji iz spremnika izuzetno čiste vode (neće ići ova gradska, makar ju gradonačelnik spremao u boce) izdvoji vodik. Taj vodik se dovodi direktno u motor, izgara zajedno sa gorivom i s obzirom na to da daje puno više energije od benzina auto troši manje goriva.

Ali što smo točno s tim napravili? Potrošili smo gorivo da proizvedemo struju kojom proizvodimo vodik. Potrošili smo daleko više goriva po količini energije nego što smo dobili energije u obliku vodika. Taj vodik koji već do sada predstavlja neki mali postotak energije goriva koju smo potrošili zapalimo u motoru gdje opet većina energije bude potrošena na toplinu, jer kao što sam rekao vodik se kao gorivo ne koristi tako da se samo zapali jer je i ovdje učinkovitost najmanja.

To čak nije niti jedini problem, ubacivanje vodika u motor auta uzrokovalo bi popriličnu štetu na samom automobilu i okolišu s obzirom da bi izgaranjem smjese goriva, zraka i vodika nastalo puno više dušikovih spojeva (to nije dobro) i čađe nego izgaranjem čistog goriva.

Poanta cijele ove priče je da su tkz. HHO sustavi jedna velika prevara i da jednostavno nema nikakvog načina, niti teoretski da takav sustav može funkcionalno raditi u automobilu ili bilo kojem vozilu sa unutarnjim sagorijevanjem. To ne znači da se vodik neće koristiti kao gorivo, samo ne na ovaj način bilo da se radi o njegovom dobivanju ili korištenju. 

Povezani članci

2 komentari

  • Jérôme Le Cunff
    Jérôme Le Cunff Četvrtak, 27 Kolovoz 2015 21:19 Comment Link

    Ovaj komentar čuvam za sva vremena :)

  • petar igornel
    petar igornel Četvrtak, 26 Lipanj 2014 12:14 Comment Link

    Pročitavši ovu rečenicu "sofisticiranije prevare a kako su danas popularne gorive ćelije, električni automobili i hibridi, vodik je postao jako „in“ pa se pojavljuju svakakve vodikove tehnologije", pomislio sam da se radi o domaćici koja nije imala više iskustva o kemiji od kuhanja pekmeza pa sam se iznenadio da je autor kemijski inženjer. Posebice ovo veseli: "Vodik izgara spajajući se sa vodikom". Autor nije u stanju razlučiti znanost (vodikova tehnologija, elektrolizator, gorivni članci) od prevare ("auto na vodu") pa mu preporučam da se ostavi komentara. Posebice smeta napad na HHO.

Komentiraj

Ispunite obavezna (*) polja. HTML kod nije dozvoljen.

Back to top